fredag 4 september 2009
Samhällspedagogik
-Jaha, ska du bli samhällslärare?
-Njae,..
Jag ägnade en stor del av våren åt att försöka förstå vad detta begrepp; Samhällspedagogik egentligen betyder, men började snart acceptera att jag inte skulle förstå hela innebörden förrän jag börjat studera SAPE, dels för att vi studenter är med och bygger utbildningen och för att vi under utbildningen förväntas utveckla vårt eget samhällspedagogiska perspektiv.
Mitt dröjande svar på vad samhällspedagogik är har ändå hittills varit något i stil med;
-Det är en alternativ pedagogik där man under utbildningen samarbetar tillsammans med socionomer. Man försöker binda ihop samhälle och skola; att ta in samhället i skolan och att ta skolan ut i samhället. Det handlar också om elevbestämmande, demokratisering i klassrummet och konflikthantering.
Första dagen på SAPE innehöll mycket information och jag blev förvånad när jag efter dagens slut faktiskt känner att jag har en bild av både vad terminen kommer innehålla och känner att begreppet samhällspedagogik inte känns lika abstrakt längre.
Veckan har knappt börjat innan den är slut, vilket visar att det både varit intensivt och intressant. Jag har inte bara fått en ny klass, utan två känns det som. Eftersom vi, i alla fall nu i början, kommer att samarbeta så mycket med socionomklassen, är vi samtidigt en stor klass. Eftersom jag bara planerat att läsa en termin på SAPE, trodde jag inte att man skulle hinna lära känna gruppen, men jag inser att med det projektbaserade lärandet och vårt samarbete i undervisandet kommer det inte gå att undvika. -Vilket känns väldigt roligt. :-)
Förutom att lära känna varandra i den stora gruppen, SAPEklassen (med oss, de nya jokrarna) och i projektgrupperna, har vi under veckan fått bilda oss ett första intryck av Hammarkullen där kursen är fältförlagd.
Jag har varit i Hammarkullen innan och det första intrycket med rulltrappan utan slut, utanförskapet som vit och de stora hotfulla höghusen har redan ersatts av hemtrevnad då jag hälsat på nyinflyttade vänner i området, pratat med barnen som leker på gårdarna och sett grönska och kolonilotter. Ändå var den första rundturen med projektgruppen viktig och kanske särskilt diskussionen efteråt. Jag upptäckte nog inte mina glasögon förrän jag kom hem igen till Guldheden.
Hur mycket skiljer sig egentligen Hammarkullen och Guldheden åt rent arkitektoriskt?
Skiljer de sig egentligen så mycket åt? Hammarkullen har mycket grönska och är omgiven av skog, det finns pittoreska radhusområden villor och höghus. Uppfattar jag höghusområderna på Guldheden motsvarande Hammarkullen på olika sätt, beroende på mina förväntningar. Vem har byggt dessa luftslott och förväntningar åt mig och vad får det för konsekvenser när jag möter människor i Hammarkullen?
Hur mycket avspeglar husfasaderna vad som döljs inuti?
Under torsdagen besökte vi olika föreningar och samhälleliga instanser i närområdet och kanske finns det mer av sådant än genomsnittet i Hammarkullen, nätverkande och samarbete över gränserna är inget nytt. Intrycket är att de lokala föreningarna och engagemanget för området är ett av Hammarkullens karaktärsdrag.
Samtidigt som vi sett mycket positivt under veckan och träffat många starka människor,
går det inte att komma ifrån att det även finns mycket problem i ett område där statistiken visar att 40% av de boende har rätt till socialbidrag.
Tankarna snurrar och jag funderar på hur mycket man bör generalisera och sortera världen för att förstå den och hur mycket skiftningar och "...å andra sidan" man kan tillåta sig.
Mina tankar är som fragment som inte satts ihop till något meningsfullt ännu.
Att sätta fram en blomkruka och öppna luckorna när någon slagit sönder entrédisken på socialkontoret
Pengars betydelse för att bättre liv och samtidigt hinder för närhet mellan människor
En sångstrof av Doktor Andersson letar sig in i mina tankar;
"let yourself
be open and wide..."
att se det man förväntar sig
eller att så gärna vilja slå sönder sina fördomar att man inte erkänner när de bekräftas
jag får nog låta tankarna komma och gå som de vill -och ta helg!
...Det ska definitivt bli intressant att se mer av Hammarkullen de närmsta månaderna.
fredag 22 maj 2009
Framme?
Enligt styrdokumenten för grundskolan ingår det i lärarprofessionen att kunna hantera konflikter på ett konstruktivt sätt och någon sorts konflikter sker i skolan varje dag. Jane Björk, Reine Eklund och Petra Magnusson skriver om betydelsen av konflikthantering i sitt examnsarbete 2006, där de b la hänvisar till Esbjörnsdotter (1994), som menar att om en konflikt är destruktiv tillåts den att växa sig så stark att den styr människors beteenden. En destruktiv konflikt förekommer då parterna i konflikten inte längre strävar efter att komma fram till en gemensam lösning utan att de istället prioriterar sina egna intressen.
Kanske är jag inte alls framme. Det känns som jag kommit in i ett nytt stadie i processen där jag får syn på det som ligger bakom känslan jag ville gestalta. Framförallt känns konflikt och konflikträdsla relevant att fortsätta arbeta med i min framtida lärarroll!
söndag 17 maj 2009
Jag -som vaktis
De senaste dagarna har varit grymt hektiska! Jag har äntligen äntligen fått tag på en grejer så att jag kan koppla ljudet till mina högtalare! Det var mer meck kvar är jag trodde. Det känns som jag varit en vaktmästare senaste dagarna för det har varit så mycket att rodda. Konstnärligt arbete? Jag har fått en lite "grundkurs" av en vän i hur en stereo är ihopkopplad och hur det hela fungerar, jag har ränt hit och dit och pratat med alla mellan himmel och jord om förstärkare och vad och hur jag ska koppla till mina förstärkare, konverterat ljud och klippt sladdar.
onsdag 13 maj 2009
Reflektion
Nu gäller det att få ihop allt...Jag måste säga att grupphandlednigen i veckan var till väldigt stor hjälp! Jag berättar att jag försökt att få tag på hötalare på 100 sätt och genast erbjuder sig tre om olika sätt att skaffa fram högtalare. Jag hade laddat ner ljudprogram, men hittade inga manualer för redigeringsprogrammet, så jag kom ingenstans. Då erbjuder sig K att jag kan använda hennes program! Tack allihopa!
I veckan har jag spelat in en del nytt ljud och K förklarade och lät mig gå loss med cubase på hennes dator. Jag fick lyssna igenom alla ljud och klippa ihop dem. Jag har spelat in en "tyst röst" och en röst som "manar på". Rent tekniskt löste jag det så att jag har lagt dem på samma fil, men på två spår så att de olika ljuden kommer ur varsin högtalare.
Idag var jag och hämtade två högtalare. De var inte svarta, som jag hoppades, utan retro med träpanel. Är det viktigt att de är vanliga, svarta högtalare? Mina krav har varit att de ska vara stora och neutrala och att de ska vara två likadana, så de blir "jämnbördiga". Helst ville jag har vanliga, svarta "neutrala" högtalare. Faktumet att de är retro kommer att påverka, men samtidigt är det svårt att få tag i något annat...Jag är väldigt tacksam över de jag fått låna!
Jag har också funderat på presentationen av gestaltningen. Jag vill bygga ett rum för att ljudet ska begränsas och inte strömma i hela lokalen samtidigt som man inte ska dstraheras av andra intryck. Nere i källaren på HDK hittade jag delar av tjock frigolit. Perfekt, tänkte jag! Nu ska jag bara försöka hitta stora plattor att bygga av.
Var är jag nu i processen? Jag försöker att sätta ner fötterna och sammanställa allt. Det känns som jag nästan är klar -och jag är klar i tanken, men samtidigt är det en hel del kvar innan allt står färdigt! Jag ska jobba på i början av veckan, så att jag lämnar utrymme om det är något som går fel eller tar längre tid än jag tror.
måndag 11 maj 2009
yes yes yes!
söndag 10 maj 2009
funderingar
lördag 9 maj 2009
Reflektion
torsdag 7 maj 2009
Tankar kring måleri och annat...
onsdag 6 maj 2009
Står och stampar..?
måndag 4 maj 2009
söndag 3 maj 2009
skissande
Görandet och funderingarna känns lite åtskilda just nu, men jag märker att reflektionen på bloggen tvingar mig att tänka nytt och sammanfatta på ett bra sätt. Kanske kan det hjälpa mig att få ihop det som är åtskilt nu..?
Jag har skissat på min idé med filmkamera till hjälp. Det är svårt att få till känslan jag vill åt med hjälp av människor. Skulle behöva riktiga skådisar eftersom minspelet är så viktigt!
Då budskapet är subtilt blir varje detalj viktig.
Vilka människor ska vara med? En kvinna och en man blir genast en kärlekshistoria och jag vill inte att det ska "överrösta" känslan av konflikträdsla. Kanske är det bättre att använda t ex två kvinnor? Har funderat på att bara ha en person i filmen -inre konflikträdsla, vilket tilltalar mig. Att inte våga ta en konflikt med sig själv!
Att leka gömme med sig själv, ta på sig en mask och vända den inåt, gå i cirklar mellan den som vill säga något och den som inte vill höra.
Har lite material som jag ska testa och klippa ihop snarast! (en liten provsnutt kommer upp inom kort!) Får se vad det kan åstadkomma...
Har också hittat en griffeltejpfärg! Ska testas!
fredag 1 maj 2009
Reflektion och tankelabyrinter
Den andra gruppen hade valt helt andra frågor som kanske var tydligare i filmen...men den linjen såg jag inte alls.
På tisdagen var det grupphandledning. Det märks att vi kommit in i processen och att alla har olika spår de följer, även om ämnena går in i varandra. Jag tror att vi smittar varandra genom både samtalen i handledningen och annars när vi pratar om våra arbeten. Efter varje handledningstillfälle kommer nya frågor upp för mig. Vem är jag och vem formar mig? Finns det något i mig som är beständigt? Samhället idag säger att vi är det vi gör. Vad vi säger och tycker. Är jag det andra ser mig som? Ja för dem, hävdar jag, men kanske inte för mig.
Vem bestämmer vem jag är?
"Oftast tycker jag att det är lättare att vara på den gula sidan än på den gröna...men ibland måste man vara där." säger Jasmin Ack, som målat en gul bild för hur andra ser henne och en grön för hur hon själv ser sig. På den gula bilden beskriver sig hon sig som glad och snäll och på den gröna som arg och ilsken.
Många tankar väcks under handledningen, men jag har
måndag 27 april 2009
Nytt projekt!
Nu är jag alltså igång och sakta men säkert börjar det växa fram något.
Efter det förra projektet kom en stor trötthet över mig och jag kände mig bara tom... Det var lite svårt att börja med något nytt, samtidigt som jag verkligen sett fram emot projektet! Jag var verkligen sugen på att jobba och speciellt att måla. Så det var så jag började.
Att göra!
Skapas konflikter av kontroller? Någon som tjuvkikar, någon som ser. Att låta övervakaren bli övervakad. Att tvinga till att byta perspektiv. Jag träffade en kille som jobbade med dokusåpor. Han var en av filmarna och hävdade att efter två veckor är det ingen som ser kameran. Då gör man vad som helst framför den.
”Bryta, bryta av något, en explosion” var en del ur mina tankar när jag flödesskrev kring konflikt. Just tillfället när en konflikt skapas fachinerar mig. Att gå in i en konflikt eller inte. Konflikträdsla. Jag kom att tänka på ett konstverk av Linda Tedsdotter där en projektion av ett barn och en kvinna byter plats och på ett sätt leker kurragömma. Man kan leka kurragömma med varandra och undvika konflikter.
Vi hade grupphandledning i slutet av veckan och där hände det mycket! Det var mycket svårare att prata om min vaga tankar än jag trott och jag kände mig mer förvirrad efter mötet. Däremot var det väldigt intressant att höra alla prata om sina idéer. Det är mycket lättare att ge tips till andra... Jag fick också nya ingångar genom de andras tankar och idéer och det tror jag är viktigt att ta med sig i sin lärarroll! Att skapa samtal om bilder och elevers olika idéer kan berika den enskilda eleven så mycket!
Jag har funderat vidare på konflikträdsla och arbetat vidare på två tips som jag tog till mig under handledningen. Jag har diskuterat med andra och framförallt skrivit väldigt mycket om konflikträdsla. Både utifrån mig själv, men främst utifrån en person som står mig nära och gärna leker kurragömma för att undvika en konfrontationer.
Jag hade även en idé om en gestaltning som symboliserade konflikt för mig, men som var så enkel att den kändes platt. En i gruppen fällde den kloka kommentaren; ”du kan ju inte veta hur det är förrän du testat” och tyckte inte det var platt. Så det ska jag göra, jag har lånat diktafon och jobbar med teknik och material.
…oj, blev ett långt inlägg idag.
måndag 13 april 2009
Reflektion
Vad är själva kärnan i begreppet?
Jag började uppgiften ”att göra en serie utifrån temat konflikt”, som jag brukar; att bena ut de mest elementära frågorna, som jag ofta tycker är de mest intressanta.
Under praktiken och i vardagen började jag även uppmärksamma konflikter. Jag pratade med min handledare och elever om vad de tänkte kring ämnet, vilket resulterade i en väldigt brokig samling anteckningar. Ändå var det inget som riktigt tog tag.
Eftersom styrningen att jobba med serier har varit lite motig för mig och jag behövde inspiration, fortsatte jag i andra änden och började läsa mycket olika serier. Det var också bra att analysera uppbyggnad av bild och text. Jag tecknade lite och funderade på hur jag ville att serien skulle se ut, men inte förrän i slutet av perioden började jag att jobba med serien på allvar. En stor inspiration under arbetet var Camilla Engman och Nina Hemingsson.
Camilla Engman jobbar inte med serier, men hennes bilder inspirerade mig bland annat att jobba med collageteknik i serien.Camilla Engman
Jag hade jobbat fram idéer till några olika stories som jag funderade mellan och valde att jobba med det ämnet som intresserade mig mest; övervakning och konflikten mellan trygghet och kontroll. Förarbetet och processen att nå fram till det jag vill gestalta, tar ofta längre tid än gestaltningen i sig och nu var det kort tid kvar. Det blev ett intensivt, men roligt arbete att slutligen färdigställa serien.
På redovisningen insåg jag att temat i min gestaltning bröt sig ut från de andras då det inte var taget direkt från min VFU-plats. Däremot blev kopplingen mellan temat i serien och min VFU-plats såväl som skolan i stort, tydlig på ett sätt jag inte varit medveten om förut! Jag märkte att ämnet funnits närvarande hela tiden under min praktik, medan jag trott det var något jag kommit på i slutet av perioden. Diskussionen under redovisningen var väldigt givande för mig! Det fanns mycket att diskutera; såväl övervakning och dess konsekvenser generellt som i skolan och hur man ser på övervakning, trygghet och integritet i olika generationer.
Överhuvudtaget var redovisningsdagarna väldigt intressanta och givande! Många viktiga ämnen kom upp och olika konfliktsituationer i skolan ventilerades. Lars-Åke Kernell, som bland annat skrivit boken ”Att finna balanser” var med i samtalen, vilket var väldigt bra, då jag upplever att det ofta handlar om att finna balanser.
denna ständiga storebror som ser allt
Första gången jag såg Jonas Dahlbergs installation på moderna museet i Stockholm hajade jag till och jag tycker fortfarande att det är ett fantastiskt verk! Det visar så mycket av våran tid tycker jag.
Kan detta platsa inom temat konflikt månne..?
konflikt md temat
fredag 3 april 2009
skaffar mig coaching
Försökte variera stilar på serierna, men tog även några var säkra kort; Nina Hemingsson och Sara Olausson som är mina bästa coacher. Något jag upptäckt är hur stor betydelse tempot har i serier. Man kan förstärka tiden och låta den stå still i flera rutar för att sedan göra en förändring som förstärks på grund av detta. Ja, ganska självklart, men verkligen något man kan använda när man är medveten om det! Nu ska jag bara njuta av mina böcker och låta temat konflikt ligga och gro...
onsdag 21 januari 2009
adjöken!
onsdag 14 januari 2009
DELICATOVECKAN grupparbete gränser
En ingång för mig i vårat projekt var när några av oss satt och snackade utifrån våra Gränser-böcker. Vi kom in på olika sätt att överskrida gränser och och vad som händer när man gör det. Vi pratade om extremklättrare som tänjer på psyke och rädsla, så att de tillslut inte har några gränser kvar och tom frivilligt hoppar från klippkanter, där vi också drog parareller till konstnärligt arbete där man ofta jobbar med att överskrida gränser.
Våran slutliga idé hade inslag av alla de tidigare och blev en video med psykadeliska bilder och animationer, där vi vill leka med mottagarens psyke och gränser. Vi ville fylla mottagaren med absurda intryck som vi matade så snabbt att man inte skulle hinna bearbeta dem, medan andra animationer bara gick runt och runt. Man skulle inte kunna följa någon kronologi och veta vad som skulle komma härnäst.
På ett sätt är jag väldigt nöjd med vårat arbete, samtidigt som jag tycker att vi kunde dragit det längre och jobbat lite mer med videon. Jag tror att vi kunde formulerat en tydligare idé eller redigerat och jobbat mer med känslan vi ville åt i slutet av processen. Samtidigt skulle det vara svårt att gemensamt komma fram till åt vilket håll vi ska dra den vidare. Processen i gruppen känns avslutad och jag är ändå väldigt nöjd med resultatet! Det är alltid väldigt lärorikt att jobba i grupp och vi hade väldigt kul! Vi har också lärt oss mycket rent tekniskt när vi animerade och redigerade filmen. Jag har jobbat tidigare med animation, men det här var ett så enkelt och snabbt sätt att jobba!