Det var ett tag sen jag bloggade sist och som vanligt när det börjar klarna och bli mer konkret faller bloggandet bort och jag bara gör... Tänkte sammanfatta min process för mig själv.
I mitt första avstamp i processen var jag osäker på hur min idé skulle komma att gestaltas, då jag började undersöka min frågeställning om text och bild och hur de samspelar i bild och konst. I min frågeställning riktar jag in mig på presentation av verk och det var även där min gestaltningsprocess började. Under den gestaltande undersökningen stannade processen av och jag började röra mig runt en bredare sfär där jag även tittat på text inom ett verk och hur text (och delvis verbalt språk) samverkar med ett visuellt uttryck.
Gunilla Hansson
©
Det var en lång fas av samlande och undersökning, där jag prövade olika sätt att presentera mina egna arbeten men även tittade på hur olika konstnärer, gallerier och museum presenterar verk. Jag fortsatte med att titta mer på konstnärer som jobbat med text inom sina verk och fundera över hur text och bild samverkar. Ibland är det svårt att skilja på presentation/beskrivning av ett verk och text som en del av verket. Var går gränsen? Är titeln en del av verket? Text som visuell upplevelse, att befinna sig i gränslandet... Vad händer om vi inte kan avläsa ett verk visuellt? Vad händer om vi inte kan avläsa text inom eller bredvid ett verk? Om texten är för svårtillgänglig och lång, är på ett främmande språk eller annat som gör att vi inte får tillgång till det som konstnären kommunicerar genom verket. Å andra sidan avkodar man inte ett visuellt budskap så lätt heller! Det kan olika lättillgängligt och man kanske inte förstår symboler och referenser i verket. Därtill kommer dessutom den personliga tolkningen...
Sherin Neshat
©
Jag tittade igenom gamla arbeten jag gjort och hur jag använt text där. Jag beskriver inte mina egna tankar om dessa verk och vad de handlar om i bloggen, utan ville att de skulle "stå för sig själva". Under dagens handledningsmöte kom textverken på tal och någon undrade hur jag valt ut texten i "svart på vitt". Helt plötsligt märker jag att jag ändå berättar om vad de representerar för mig och tankarna bakom verken...
När jag startade gestaltningsprocessen var jag inställd på att jobba med film och gärna animering för att jag ville lära mig teknik och programvara för att kunna arbeta med det på olika sätt i skolan i framtiden. Under processens gång har jag släppt idén att använda just det mediet, då jag tyckte att processen gick åt ett annat håll. Efter att ha samlat mina referenser och skissat och antecknat hade jag tankar och idéer samlade. Några lösa idéer var att bygga upp en bild av text, jobba med tomma pratbubblor eller utgå från en skrivmaskin i en animation.
©
©
Jag fortsatte att fundera vidare kring de teman jag hade i mitt skissblock och tänkte mer i banor med film och animering igen. Jag har funderat kring hur text och bild samverkar, men även hur de motverkar varandra och hur jag upplever att text ofta får större tyngd än bild och "skriver över" bilden. Jag började fundera kring hur jag skulle kunna gestalta en slags brottningskamp mellan text och visuellt språk.
Står jag på "bildens sida" som min handledare frågade under ett möte? Kanske. Jag jobbar ju med det visuella språket och upplever att man ofta behöver försvara dess existens och utrymme, inte minst i skolan! Däremot är jag inte så säker över hur utgången blir. Vem vinner kampen? Text eller bild? När stödjer de varandra och när motverkar de varandra? Det är nog detta jag vill fundera över medan jag jobbar med min film och ser hur text och bild påverkar varandra. Sedan vill jag undersöka det på ett annat sätt då jag börjar skriva.
De senaste två veckorna har varit intensiva och frustrerande då jag testat olika medier och program för att visualisera min idé i en animering. Jag vill alltså gestalta en "brottningskamp" mellan text och bild på något sätt och började fundera över skriven text som skrivs som förändras till något annat. Text som förstörs eller text som formar en bild. I mina "testteckningar" där jag klippte ut prat- och tankebubblor ur en textmassa tänkte jag att texten var med och formade bilden. Kunde jag arbeta så? Bilden tar över genom att äta upp texten och bilda former i tomrummet.
Jag fick en idé om en tecknad figur som "brottas" med en textmassa. Texten skriver sig själv men helt plötsligt kommer en figur in i texten och rör om. Texten attackerar figuren på olika sätt och figuren attackerar texten.
Jag och en kursare byggde upp en studio med stativ och belysning där vi kunde jobba med animering och jag tänkte mig animeringen i någon slags cutout-teknik. Samtidigt som jag försökte utveckla min idé funderade jag på vilket program jag skulle jobba i och försökte skaffa och testa olika varianter; monkeyjam, imovie, final cut pro, istopmotion och photoshop. Jag började fundera på hur figuren skulle se ut och tecknade lite, samtidigt som jag fick en idé om att animeringen skulle starta med en skrivmaskin som skriver själv.
Jag funderade på vad texten skulle handla om. Skulle den handla om konst och text i konst, kursmålen i skolämnet bild, skulle den vara en beskrivning av en visuell bild eller rent av det som representerade det visuella i filmen? Tillslut valde jag att skriva om själva texten i ett metaperspektiv. Skrift om skriften.
Alla dessa filmprogram..! Jag funderade på hur jag skulle jobba. Fick låna tryckbokstäver och funderade på att skriva direkt på skrivmaskinen eller datorn. Hur skulle jag visualisera idén där skriften kommer upp av sig själv, en bokstav i taget för att sedan flytta på sig? Allt verkade bli krångligt och ta alldeles för lång tid. Att trycka om varje "frame" för sig för hand funkar inte tidsmässigt och om jag istället klippte ut dem och flyttade runt bokstäverna såg det inte längre ut som en skrivmaskinstext. Det bästa verkade vara att jobba direkt i datorn, vilket betydde all allt jobb med "studion" varit i onödan! På handledningsmöte ifrågasatte min handledare om det verkligen gick att genomföra min idé i animering inom tidsramen...men jag ville ändå inte släppa min idé, så jag testade att flytta runt text i olika program. Det svåra var att kunna få texten att komma fram en bokstav i taget och sedan flytta runt bokstäverna. Efter att ha testat de olika programmen och frågat it-avdelningen om råd, kom en vän på hur man kunde få det att fungera i final cut pro, med det tog ett antal timmar att få det att fungera rätt med tid och ihop med photoshop där jag måste bygga delen i animationen där man flyttar runt bokstäverna.
Istället för figuren som skulle representera det visuella fick jag tänka om efter senaste handledningen då jag fick kommentaren att en figur ofta representerar människan och alltså inte kommer att tolkas som jag vill. Istället har jag nu funderat över andra sätt att gestalta "bilden" eller det visuella. Jag kom fram till att det måste bli abstrakt för att inte representera något annat. Jag var inne på olika sätt innan jag bestämde mig för ett slags mönster som bildas av att bokstäverna flyttas runt. Idén fick jag från teckningar och en animation jag gjort tidigare.
Efter allt detta arbete har jag börjat att jobba med att skapa själva animationen. Det tar tid, men skoj är det! Nu ska jag fortsätta att jobba på animationen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar