måndag 27 april 2009

Nytt projekt!

Ett nytt gestaltningsprojekt är igång. En fortsättning på det förra projektet, för även nu ska det handla om konflikt, men det är också all styrning vi har. Projektet avslutas med med en utställning av de färdiga arbetena i slutet av terminen.
Nu är jag alltså igång och sakta men säkert börjar det växa fram något.

Efter det förra projektet kom en stor trötthet över mig och jag kände mig bara tom... Det var lite svårt att börja med något nytt, samtidigt som jag verkligen sett fram emot projektet! Jag var verkligen sugen på att jobba och speciellt att måla. Så det var så jag började.
Att göra!
 
Jag tror att det var väldigt bra. Jag var supermotiverad och hade jättekul! Kanske kommer målningen att vara med i gestaltningen, men egentligen tror jag att jag använde den mest för att kunna påbörja nästa process. Under förra arbetet funderade jag mycket på konflikter och vad det är. Jag söker fortfarande efter olika ingångar på temat och vill hålla mig öppen ett tag till. Jag kommer att utgå från en idé och bestämma teknik efter det. Även om jag började måla och kommer testa idéer genom att jobba, kommer idén före tekniken. Tankearbetet är igång och jag funderar på olika spår och vad jag ska inrikta mig på. Två möjliga spår jag kommit fram till har varit övervakning, en fortsättning på det jag började förra projektet och konflikt och konflikträdsla.

Skapas konflikter av kontroller? Någon som tjuvkikar, någon som ser. Att låta övervakaren bli övervakad. Att tvinga till att byta perspektiv. Jag träffade en kille som jobbade med dokusåpor. Han var en av filmarna och hävdade att efter två veckor är det ingen som ser kameran. Då gör man vad som helst framför den.


”Bryta, bryta av något, en explosion” var en del ur mina tankar när jag flödesskrev kring konflikt. Just tillfället när en konflikt skapas fachinerar mig. Att gå in i en konflikt eller inte. Konflikträdsla. Jag kom att tänka på ett konstverk av Linda Tedsdotter där en projektion av ett barn och en kvinna byter plats och på ett sätt leker kurragömma. Man kan leka kurragömma med varandra och undvika konflikter.

Vi hade grupphandledning i slutet av veckan och där hände det mycket! Det var mycket svårare att prata om min vaga tankar än jag trott och jag kände mig mer förvirrad efter mötet. Däremot var det väldigt intressant att höra alla prata om sina idéer. Det är mycket lättare att ge tips till andra... Jag fick också nya ingångar genom de andras tankar och idéer och det tror jag är viktigt att ta med sig i sin lärarroll! Att skapa samtal om bilder och elevers olika idéer kan berika den enskilda eleven så mycket!
Jag har funderat vidare på konflikträdsla och arbetat vidare på två tips som jag tog till mig under handledningen. Jag har diskuterat med andra och framförallt skrivit väldigt mycket om konflikträdsla. Både utifrån mig själv, men främst utifrån en person som står mig nära och gärna leker kurragömma för att undvika en konfrontationer.
Jag hade även en idé om en gestaltning som symboliserade konflikt för mig, men som var så enkel att den kändes platt. En i gruppen fällde den kloka kommentaren; ”du kan ju inte veta hur det är förrän du testat” och tyckte inte det var platt. Så det ska jag göra, jag har lånat diktafon och jobbar med teknik och material.

…oj, blev ett långt inlägg idag.

måndag 13 april 2009

Reflektion

Vad är en konflikt?
Vad är själva kärnan i begreppet?


Nina Hemingsson
Jag började uppgiften ”att göra en serie utifrån temat konflikt”, som jag brukar; att bena ut de mest elementära frågorna, som jag ofta tycker är de mest intressanta.

Under praktiken och i vardagen började jag även uppmärksamma konflikter. Jag pratade med min handledare och elever om vad de tänkte kring ämnet, vilket resulterade i en väldigt brokig samling
anteckningar. Ändå var det inget som riktigt tog tag.

Eftersom styrningen att jobba med serier har varit lite motig för mig och jag behövde inspiration, fortsatte jag i andra änden och började läsa mycket olika serier.
Det var också bra att analysera uppbyggnad av bild och text. Jag tecknade lite och funderade på hur jag ville att serien skulle se ut, men inte förrän i slutet av perioden började jag att jobba med serien på allvar. En stor inspiration under arbetet var Camilla Engman och Nina Hemingsson.
Camilla Engman jobbar inte med serier, men hennes bilder inspirerade mig bland annat att jobba med collageteknik i serien.
Camilla Engman
Jag hade jobbat fram idéer till några olika stories som jag funderade mellan och valde att jobba med det ämnet som intresserade mig mest; övervakning och konflikten mellan trygghet och kontroll. Förarbetet och processen att nå fram till det jag vill gestalta, tar ofta längre tid än gestaltningen i sig och nu var det kort tid kvar. Det blev ett intensivt, men roligt arbete att slutligen färdigställa serien.

På redovisningen insåg jag att temat i min gestaltning bröt sig ut från de andras då det inte var taget direkt från min VFU-plats. Däremot blev kopplingen mellan temat i serien och min VFU-plats såväl som skolan i stort, tydlig på ett sätt jag inte varit medveten om förut! Jag märkte att ämnet funnits närvarande hela tiden under min praktik, medan jag trott det var något jag kommit på i slutet av perioden. Diskussionen under redovisningen var väldigt givande för mig! Det fanns mycket att diskutera; såväl övervakning och dess konsekvenser generellt som i skolan och hur man ser på övervakning, trygghet och integritet i olika generationer.
Överhuvudtaget var redovisningsdagarna väldigt intressanta och givande! Många viktiga ämnen kom upp och olika konfliktsituationer i skolan ventilerades. Lars-Åke Kernell, som bland annat skrivit boken ”Att finna balanser” var med i samtalen, vilket var väldigt bra, då jag upplever att det ofta handlar om att finna balanser.

denna ständiga storebror som ser allt

På min VFU-plats hittade jag senaste numret av konstperspektiv. Lusläste och förskräcktes över delarna om övervakning och olika konstnärer som tar upp detta. Bland annat tittade jag på Ann-Sofi Sidéns verk där övervakaren förvandlas till att bli den övervakade. I reportaget om ”Konst och kontroll” tar man upp hur olika konstnärer har visat på kontrollsamhället genom sina verk och frågar sig om det är sant som vi ofta tror att "ökad bevakning av offentliga platser automatiskt medför säkerhet".

http://www.konstperspektiv.nu/bb/ Omslag: Illustration av Emma Hanquist

Första gången jag såg Jonas Dahlbergs installation på moderna museet i Stockholm hajade jag till och jag tycker fortfarande att det är ett fantastiskt verk! Det visar så mycket av våran tid tycker jag.

Förutom alla dokusåpor så undrar man hur mycket av en vanlig människas liv som också filmas och dokumenteras. Jag såg nyligen ett avsnitt av Kobra som tog upp detta tema där några reportrar skulle intervjua en man som jobbade med övervakning. På vägen dit körde de fel, men kunde få hjälp av mannen som satt och tittade på övervakningskamerorna. Han kunde följa bilen hela in tiden och se vart de körde. Man vet aldrig om man är övervakad eller inte?!
Kan detta platsa inom temat konflikt månne..?

konflikt md temat

Jag har funderat på konflikt som ska bli temat på serien. Ett ovanligt problem är att problemen inte riktigt drabbar mig... Jag har ett konfliktplank i mitt block och det finns många spår. Konflikter finns överallt; mellan lärare och elev i skolan, Israel/Palestina och i relationer, men jag vet inte riktigt hur jag ska attackera det i serien. Vad ska man välja? Att hinna med allt jag ska och vill är nog den konflikten som ligger närmast just nu...men det är kanske lite magert som story, he he. På workshopen lärde jag mig återigen fällan att fastna i nåt, så istället för att fundera mer på temat ska jag fortsätta att teckna!


fredag 3 april 2009

skaffar mig coaching

En ny uppgift hägrar vid horisonten...Teckna serier. Vi började med en workshopdag och jag känner mig nöjd. Workshopen var en berg-o-dalbana mellan ångest och tillfredställelse... Att göra serier är inget jag ens haft i tanken innan, så bara att färdigställa och ha något att lämna in i slutet på dan var ett mål i sig...och se det hade jag! Nu ska jag göra en serie på temat konflikt och jag inser att här behövs lite inspiration... Jag var nere på bibblan och lånade ett gäng serieböcker.


Försökte variera stilar på serierna, men tog även några var säkra kort; Nina Hemingsson och Sara Olausson som är mina bästa coacher. Något jag upptäckt är hur stor betydelse tempot har i serier. Man kan förstärka tiden och låta den stå still i flera rutar för att sedan göra en förändring som förstärks på grund av detta. Ja, ganska självklart, men verkligen något man kan använda när man är medveten om det! Nu ska jag bara njuta av mina böcker och låta temat konflikt ligga och gro...