onsdag 26 november 2008

REFLEKTION V 48 sjuk så sjuk


Ok, den här veckan var inte så givande, mer än för att se hur mycket vatten man faktiskt behöver i kroppen. Det är ganska mycket.

Jag har ägnat veckan till sängs där jag först tömt kroppen på all vätska och sen sakta byggt upp kroppen med vatten igen. En tesked i taget.

Magsjuka eller matförgiftning, det är det ingen som vet... Inget att rekommendera i alla fall!

Snart back on track!

söndag 23 november 2008

REFLEKTION v 46 HDK-in the dark!

HDK-VECKA

En intensiv vecka. Från att på måndagen bli indelad i en grupp med främmande personer till att redovisa ett färdigt arbete ihop på fredagen. Jag tycker att det är kul att lösa upp gränserna mellan de olika facken! Det var oxå intressant hur tydlig processen blev under veckan.

Väldigt spännande och väldigt frustrerande!

Jag hamnade bland de blåa med uppgiften att "fritt gestalta känslan av HDK genom ett eller flera sinnen". Den fria uppgiften ledde till att vi fick göra en väldigt lång resa på en väldigt kort tid.

Vi började ganska uppgivet...men efter att någon kom på den briljanta idén att brainstorma själva först var vi igång! Vi kom in i en fas när allt flöt och idéerna flödade. Vi hade trevligt och var kreativa. Vi jobbade ständigt under tidspress och nu kom första stressen av känslan att inte vara i fas. Detta ledde till frustration, men också att vi kom framåt. Den här gången var det jag som drev jag på och det var skönt att ta ett steg fram, men under veckan fick man också träna på att låta andra komma fram och själv vara i bakgrunden. Vår idé var att ta bort synen för att uppmärksamma och höja de andra sinnen -HDK in the dark.

Om jag hade fått välja hade vi strukturerat upp arbetet mer, eftersom tekniken gjorde att man inte kunde jobba ihop så mycket. Rädsla att trampa varandra på tårna gjorde arbetet långsammare, men peppning i gruppen och en stark vilja förde arbetet framåt! Känslan av att ha tagit vatten över huvudet var ibland stark, men genom mycket jobb och tid rodde vi oxå iland det till redovisningen!

Alla fick en ögonbindel och sedan satt en fullsatt hörsal och lyssnade på vårat ljudverk med förbundna ögon! Ljuden var tagna mest från skolan och symboliserade resan genom HDK. En annan slags process, ganska lik den vi gjort. Från oro och spänning, trevnad och socialisering till arbete. Sedan in i en kämpig fas när det går upp och ner. En paus och slutligen en förväntansfull upptrappning där ljuden bildade en rytm och melodi. Jag är mycket nöjd med veckan som helhet!

VERNISSAGE





onsdag 19 november 2008

lite tisdagsfunderingar...

Idag hade vi bilddidaktik och eftermiddagen ägnades åt visioner om bildämnet i skolan. Vi skulle jobba på en lokal kursplan, men jobbade lite mer övergripande... Eller ganska mycket faktiskt! Vad bör ingå i bild? Vi satt i flera timmar på ett fik och diskuterade. Ska bli mycket kul o höra vad d andra gruperna kommit fram till imorgon och vad de har för kritik till vår idé.

En annan fråga som kom upp under förmiddagen, igen (!) var vilka arenor vi ska använda oss av för att påverka vår roll som lärare och framtida arbetsplats! Vilka vägar finns att gå? Vilka arbeten finns redan nu som man kan ansluta sig till? Vi stöter på samma gamla problem gång på gång utan att komma vidare... Frustration! Ämnets låga ställning, stress och utsatthet när man är ensam bildlärare på en arbetsplats, glappet mellan lärarutbildningen och den rådande kulturen ute på skolan och även förbindningen mellan teoretisk kunskap i utbildningen och konkreta situationer i yrket. 

måndag 17 november 2008

UTSTÄLLNING

Ska vara med på en utställning på ett galleri i Alingsås. Funderar över pris...alltid lika svårt.
Det är en grupp-utställning, så jag har bara med två teckningar. 
Ofta brukar jag jobba utifrån ett tema eller till och med en titel från början. Det gjorde jag inte med de här teckningarna. Funderar på om de ska ha några titlar alls. Så svårt att sätta i efterhand tycker jag! 

HDK in the dark

HDK-VECKA -en intensiv vecka. 


Från att på måndagen bli indelad i en grupp med främmande personer till att redovisa ett färdigt arbete ihop på fredagen. 

Det var intressant hur tydlig processen blev under denna veckan. Jag tror att processen hann gå igenom så många stadier dels pga att vi som grupp var ny och dessutom skulle göra ett arbete på mycket kort tid.

Sammanattning: Väldigt spännande och väldigt frustrerande!


MÅNDAG

Hindimärkning av alla studenter och jag hamnade bland de blåa. Vår uppgift var att "fritt gestalta känslan av HDK genom ett eller flera sinnen".

Under förmiddagen hade vi en intressant introduktion med input från olika konstnärer och andra med fokus på olika sinnen.På eftermiddagen delades vi in i gruppen vi skulle jobba med under veckan.

Vi var ca tio studenter från Design, konsthantverk smycke och lärare i Bild och Form.  Flera i vår grupp pratade bara engelska, vilket blev en ytterligare utmaning i diskussion och idéstadiet!


Jag tycker att det är kul att lösa upp gränserna mellan de olika facken på HDK och jobba ihop under ett projekt!


Eftersom vår uppgift var så fri, kändes det ganska uppgivet i början. 


"-Jaha, är det nån som har nån idé?"

"-Tystnad."


Efter lite egen brainstorming var vi i alla fall igång! Det blev helt annorlunda, tankarna flöt och alla byggde vidare på varandras spår. Från

lösa idéer till ett par olika ingångar och mer detaljerade planer.


TISDAG

Jag drev på en idén från gårdagen och vi enades om att arbeta med den.

Det var skönt att ta ett steg fram och ett måste att välja ingång! Genom att ta bort synen ville vi höja de andra sinnena -HDK in the dark. Vår idé var att ta bort synen för att uppmärksamma

de andra sinnena. Arbetet var fortfarande för stort och vi riktade in arbetet på hörselsinnet och ljud. Vi diskuterade mycket, men ett problem var att många var rädda att trampa varandra på tårna och därför blev diskussionen ganska omständig och tog lång tid. Vi behövde komma vidare och börja jobba konkret, så utrustning och dataprogram ordnades.


ONSDAG

Dagen började segt och jag blev frustrerad eftersom tiden rann iväg och vi forfarande inte ens var igång! Jag och K gick själva för att spela in ljud och blev väldigt inspirerade. Plötsligt kom vi framåt!

Det kändes som om hela gruppen var med och jobbade på olika delar , men fortfarade lite nerösa för att inte hinna med.


TORSDAG

Känslan av att ha tagit vatten över huvudet blev starkare, men efter all tid och jobb måste vi ändå gå hela vägen!

Att sätta ihop ljudspår i programm gör man bäst själv, så frustration och tidspress gjorde att det blev små konflikter, men samtidigt har vi riktigt roligt. Jag får också träna på att låta någon annan ta över! Nyttigt!

Om jag hade fått välja hade vi strukturerat upp arbetet mer.


FREDAG

Jobb in i det sista...

Redovisning. Yes! Det var värt att jobba för, vi rodde iland det!

onsdag 5 november 2008

REFLEKTION v 44 gott och blandat..!

Veckan började med frulle och filmvisning. 
”Der lauf der dinge” med Fishli und Weiss är ett verk jag velat se p
å riktigt, eller på film då(!), så jag blev eld och lågor när den låg på programmet. 
Vet att några tyckte att den höll på lite väl länge, men jag satt klistrad vid elden, skummet, röken vattnet, bollarna och de andra sakerna som åkte runt på en bana genom dominoeffekt av föregående händelse! Den andra filmen om Freinerskolan, var också intressant och ett bra intro till de sokratiska samtalen vi hade med Anna S Pihlgren senare i veckan. Det var imponerande att se dialogerna mellan barnen och deras förmåga och vilja att utvecklas! Skulle vara kul att se mer av deras pedagogik på riktigt



Efter en introduktion fick vi testa på sokratiska samtal i grupper. Vi hade många intressanta bilder att tala om, men jag måste säga att det var svårare än jag trott att skapa ett givande samtal. Kankse var vi lite trötta, men det var verkligen en utmaning att styra samtalet till en sokratisk dialog och inte bara frågor och svar. Jag var därför ganska nervös när jag senare höll ett sokratiskt samtal på min VFU-plats, utifrån foton av Sally Mann. Det roliga var att det var väldigt lyckat och givande för både mig, eleverna och lärarna som funderar på hur de kan fortsätta med dessa samtal! En solskenshistoria!


Vi hade också redovisningar kring våra iakktagelser om miljö och material från våra VFU-platser. Det var intressant men lite nedstämmande att höra redovisnigarna. Många problem återkom; svårigheter att genomföra en pedagogik om man inte har lärarlaget med sig och att bildlärare ofta kan vara ensamma i sin roll på skolan och därför får problem med utrymme, resurser, status och för mycket arbete att bära själv.

Det fanns dock goda exempel också och man behöver diskutera problemen, men jag tror vi måste fästa vår blick på vad vi vill och jobba för det, kära klassisar! Kul att se alla igen efter ett långt VFU-uppehåll!